Veliki značaj poštanskog saobraćaja i u dobu digitalizacije

Bez autora
Oct 16 2024

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Dejan Ristić istakao je danas, otvarajući 40. zasedanje Generalne skupštine Asocijacije javnih poštanskih operatora Evrope – Postevropa, da je poštanski saobraćaj i u doba digitalizacije nezamenljiv i veoma važan za sve građane i privredu.

Ristić je istakao da članice ove asocijacije, koje zajedno obavljaju poštansku delatnost u više od 50 evropskih zemalja, pokrivaju teritoriju našeg kontinenta sa 175.000 umreženih prodajnih punktova, dva miliona zaposlenih i godišnje uruče 72 milijarde pismonosnih pošiljaka i 5,5 milijardi paketa.

On je podsetio na to da je Srbija jedina zemlja gde se po drugi put organizuje sastanak Generalne skupštine Postevrope, dodavši da će Beograd prvi put biti domaćin biznis foruma na kome će biti reči o razvoju veštačke inteligencije i mogućnostima njene primene u unapređenju poštanske delatnosti.

Prema njegovim rečima, poštanski sistemi su se oduvek suočavali sa mnogobrojnim izazovima svog opstanka, ali su uvek bili sposobni da se održe i nađu svoje mesto na svetskom tržištu.

Ovogodišnji domaćin ove značajne međunarodne konferencije je JP „Pošta Srbijeˮ, a prisutnima su se obratili i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predsednica Borda direktora Postevropa Elena Fernandez Rodrigez, vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbijeˮ Zoran Anđelković i generalni sekretar Postevropa Boton Sebeni.

Ovaj događaj je okupio najviše predstavnike 55 javnih poštanskih operatora iz 53 država članica Postevrope, visoke predstavnike međunarodnih organizacija iz poštanske delatnosti, kao i brojne zvaničnike Republike Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik